ПОРЯДОК ПЕРЕВЕДЕННЯ ЖИЛИХ ПРИМІЩЕНЬ ТА ЖИЛИХ БУДИНКІВ В НЕЖИЛІ

УКРАЇНА
ХАРКІВСЬКА МІСЬКА РАДА
ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

РІШЕННЯ

Від 04.06.2003 № 572

Про затвердження Положення про порядок
переведення жилих приміщень та жилих будинків в нежилі

З метою впорядкування та спрощення порядку переведення жилих квартир та жилих будинків в нежилі, враховуючи Указ Президента України від 23.07.98р. № 817/98 "Про деякі заходи з дерегулювання підприємницької діяльності", на підставі ст. 41 Конституції України, ст. 8 ЖК УРСР, ст. 14 Закону України "Про основи містобудування", керуючись ст. 30, 59 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", виконком Харківської міської ради

ВИРІШИВ:

1. Затвердити Положення про порядок переведення жилих приміщень та жилих будинків в нежилі (додається).

2. Встановити, що це рішення набирає чинності з дня його опублікування в газеті "Слобода".

3. Рішення виконавчого комітету Харківської міської ради від 11.10.2000 р. № 1416, за винятком п. 4 вважати таким, що втрачає чинність з моменту введення в дію цього рішення.

4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради - начальника Головного управління житлово-комунального господарства Харківської міської ради Гриневича Є.О. та начальника Головного управління містобудування, архітектури та земельних відносин Харківської міської ради Бобровського В.О.

Міський голова В. Шумілкін


Затверджено рішенням виконкому
Харківської міської ради від 04.06.2003 № 572

ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОРЯДОК ПЕРЕВЕДЕННЯ ЖИЛИХ ПРИМІЩЕНЬ ТА ЖИЛИХ БУДИНКІВ В НЕЖИЛІ

1. Це Положення регулює порядок підготовки документів для прийняття рішення виконкому Харківської міської ради про переведення жилих приміщень та жилих будинків в нежилі.

2. В нежилі можуть бути переведені, як виняток, жилі приміщення, розташовані на цокольних, перших, та, у виключних випадках, на других поверхах жилих багатоповерхових будинків, відокремлено збудовані жилі будинки (або їх частини), які є у приватній або колективній власності, для розміщення в них об'єктів невиробничої сфери. Переведення жилих приміщень та жилих будинків в нежилі здійснюється за рішенням міськвиконкому.

3. Переведення жилих будинків (їх частин), які є у приватній або колективній власності в нежилі здійснюється у відповідності до цього Положення. При цьому питання щодо зміни призначення земельної ділянки вирішується в установленому порядку.

4. Для переведення жилих приміщень та жилих будинків в нежилі власник житла надає такі документи:

4.1. Заяву власника житла на ім'я міського голови із зазначенням цільового призначення приміщення.

4.2. Нотаріально завірену копію документу, яка підтверджує право власності на житло.

4.3. Копію технічного паспорту на житло, оформленого в МіськБТІ.

4.4. Технічний висновок про можливість переведення жилих приміщень з метою використання їх під нежилі з обгрунтуванням можливості реконструкції приміщення, обов'язковим улаштуванням окремого входу, не пов'язаного з під'їздом жилого будинку та ескізний проект входу, погоджений у встановленому порядку.

4.5. Довідку житлово-експлуатаційних органів про те, що жилий будинок, квартира (або їх частини) є вільними фактично та юридичне, а також копію договору на збір та вивіз будівельного сміття.

4.6. Для власників жилих будинків з присадибними ділянками та відокремлених жилих будинків - документ, що підтверджує право власності або право користування земельною ділянкою, на якій розташований жилий будинок з господарськими будівлями, та згоду співвласників домоволодіння на розміщення об'єкту невиробничої сфери.

4.7. Для юридичних осіб - нотаріально завірені копії установчих документів.

4.8. Узгодження об'єднання співвласників багатоквартирного будинку у разі розміщення квартири в будинку, де створено таке об'єднання.

5. Документи, передбачені п. 4 цього Положення, передаються в Управління житлового господарства Головного управління житлово-комунального господарства Харківської міської ради (далі - УЖГ).

5.1. УЖГ в 10-денний термін направляє запити щодо можливості переведення жилих приміщень та жилих будинків в нежилі та проведення їх реконструкції для розміщення в них об'єктів невиробничої сфери:
- державним пожежним та санітарно-епідеміологічним органам, які надають свої висновки у встановлений законодавством строк;
- управлінню соціально-економічного розвитку, планування та обліку, райвиконкому, які надають свої пропозиції у 10 денний строк з моменту отримання запиту, а також інформаційний лист до депутата міської ради за місцем знаходження житлового приміщення чи будинку.
Отримання висновків державних пожежних та санітарно-епідеміологічних органів є обов'язковим.

5.2. Після отримання висновків державних пожежних, санітарно-епідеміологічних органів, пропозицій та матеріалів, передбачених п. п. 4.1.-4.8. цього Положення, УЖГ направляє зазначені матеріали до управління містобудування та архітектури ГУ містобудування, архітектури та земельних відносин, яке:
- надає висновок щодо можливості переведення жилих приміщень та жилих будинків в нежилі;
- готує і подає на розгляд чергового засідання міськвиконкому проект рішення про переведення жилих приміщень та жилих будинків в нежилі з наданням у встановленому законодавством порядку дозволу на їх реконструкцію.

Отримання зауважень райвиконкому, депутата чи управління соціально-економічного розвитку, планування та обліку не є перепоною для подання матеріалів на розгляд міськвиконкому.
У разі відмови надати згоду на переведення житла до нежилого фонду власнику житла повертаються всі документи з письмовим обгрунтуванням причин відмови та порядку оскарження.
При отриманні рішення міськвиконкому забудовник знайомиться під розпис із правилами ведення будівельних робіт та експлуатації об'єкту містобудування.

Заступник міського голови з питань діяльності
виконавчих органів ради - начальник Головного
управління житлово-комунального господарства Є. Гриневич