Перелік чинних в Україні нормативних документів у галузі будівництва

аватар: kharkovremont

 

Перелік чинних в Україні нормативних документів у галузі будівництва (станом на 1 січня 2009 року)

Последняя на 01.04.09 версия. В него включен "Каталог помилок, які містить «Перелік ..." с исправленными ошибками и приведением правильной информации.
«Каталог ошибок» является результатом проверки соответствия "Перечня..." реестру нормативных документов строительной отрасли что входит в состав профессиональной нормативно-правовой библиотеки «Норматив PRO».

Информация про Каталог помилок, які містить «Перелік чинних в Україні нормативних документів у галузі будівництва (за станом на 1 січня 2009 року)»:Даний «Каталог помилок» є результатом перевірки відповідності офіційного видання «Перелік чинних в Україні нормативних документів у галузі будівництва (за станом на 1 січня 2009 року)», ( далі «Перелік») реєстру нормативних документів будівельної галузі що входить до складу професійної нормативно-правової бібліотеки «Норматив PRO».
До «Каталога помилок» внесені тільки помилки з «Переліка», що не визивають сумніву - хибна інформація з «Переліку», на кшталт помилкової назви документа або факту наявності у «Переліку» документів, що не діють та втратили чинність, інші подібні за рівнем до них помилки.

До «Каталогу помилок» не внесені деякі посібники до відмінених СНиП***, або замінених іншими документами СНиП, оскільки питання діючі ці посібники чи ні, є достатньо суперечливим з юридичної точки зору. Відповідними наказами відміняються саме СНиП, але не відміняються посібники до них. Якщо СНиП замінений новими ДБН, то юридичний статус посібника до відміненого або заміненого СНиП чітко не визначений.

Також не несе практичної цінності для роботи фахівців формулюрування з «Переліка» на кшталт «діє в частині, что не суперечить вимогам…» без вказівки, яким саме вимогам суперечіть законодавству документ, та які саме розділи (параграфи, частини) документа є дійсно чинними.

Досить суперечливим, нерозкритим законодавчо і невідомим для користувачів є питання про критерії відбору документів до «Переліка». У порівнянні з самим «Переліком», повна кількість нормативних документів, що мають відношення до будівельної галузі, за критеріями Норматив PRO (розділ будівництво), повинна бути значно більша. В цілому, загальна кількість документів, що містить «Норматив PRO», збільшена за рахунок діючих на території України стандартів і відомчих документів, які мають безпосереднє відношення до проектування, будівництва та до виробництва і нормування будівельних матеріалів. Враховуючи наведене, правильніше було б сказати, що саме «Перелік» значно скорочений за рахунок відсутньості в ньому цих документів.
В «Каталозі помилок» ця тема практично не розкривається, крім помилок, що вже зовсім не визивають сумніву щодо необхідності включення цих документів до «Переліка», саме таких помилок, як відсутність в Переліку діючих ДБН на проектування тощо.

Враховуючи те, що судячи зі своєї назви, «Перелік» передбачає перелік абсолютно усіх документів будівельної галузі, треба зазначити відсутність в ньому досить об’ємного розділу кошторисних будівельних документів, які безумовно відносяться до будівництва.

У продовження теми відбору документів для «Переліка», слід звернути увагу на декілька десятків нормативних документів, які не були скасовані або замінені за останній рік, та при цьому присутні в подібному „Переліку чинних в Україні нормативних документів у галузі будівництва (за станом на 1 січня 2008 року)” та одночасно відсутні в «Переліку». Причини виключення ціх документів з діючих не розкриті.

В «Каталозі помилок» не прописані числені помилки, з подібних «Переліків» за попередні роки, у тому випадку, якщо ці помилки були виправлені в діючому «Переліку». Також, в «Каталозі помилок» не вказані наявні синтаксичні помилки в позначенні або назві документа та помилки макетування (як приклад, безпідставне вживання букв різного регістру в назвах документів (стор.VII Переліка, документ - ВСН 51-5-85/МиннеФтегазпром, хоча слід відзначити, що на сторінці опису документа назва вже є виправленою)

Також є дуже спірною практика формування назв (позначень) документів, що застосована в «Переліку». На погляд спеціалістів «Норматив PRO», назва документа повинна співпадати з текстом орігіналу цього документа. У «Переліку» позначення документів не співпадають з позначеням документів, що містяться в самому тексті документа. Мають місце абревіатури та скорочення. Як приклад можно навести позначення в документах «Переліка» „ММСС” (стор. 45 «Переліка»), у той час, коли в текстах орігінальних вони позначені „Минмонтажспецстрой”. Ці документи не перелічені в «Каталозі помилок», тому, що назва організації в позначенні нібито і присутня, але звернути увагу на таку невідповідність все ж потрібно.

В «Каталозі помилок» не вивчалось відсутність або наявність помилок в „додаткових даних” до документів „Переліка” та правильність вказання організації-розробника по кожному документу.

Информации про отмену действия « Каталог помилок, які містить «Перелік чинних в Україні нормативних документів у галузі будівництва (за станом на 1 січня 2009 року)»» нет.

Прикрепленный файлРазмер
perelik_2009.pdf18.43 Мб