Про затвердження Тимчасового порядку використання території міста

Про затвердження Тимчасового порядку використання території міста фізичними та юридичними особами,
які є власниками або користувачами нежитлових приміщень у житлових будинках

УКРАЇНА
ХАРКІВСЬКА МІСЬКА РАДА
ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
14 сесія 5 скликання

РІШЕННЯ

Від 04.07.2007 р. № 138/07
м. Харків

Про затвердження Тимчасового порядку використання території міста
фізичними та юридичними особами, які є власниками або користувачами
нежитлових приміщень у житлових будинках

До законодавчого врегулювання питань використання земельних ділянок фізичними та юридичними особами, які є власниками або користувачами нежитлових приміщень у житлових будинках, збільшення реальних надходжень до міського бюджету, на підставі ст.26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", керуючись ст.59 зазначеного закону, Харківська міська рада

ВИРІШИЛА:

1. Затвердити Тимчасовий порядок використання території міста фізичними та юридичними особами, які є власниками або користувачами нежитлових приміщень у житлових будинках (далі - Порядок), що додається.

2. Покласти на Департамент містобудування, архітектури та земельних відносин Харківської міської ради функції з організації та забезпечення комплексу заходів щодо реалізації Порядку.

3. Департаменту містобудування, архітектури та земельних відносин:
- визначити спеціалізовані організації (суб'єкти господарювання), для виготовлення технічної документації по визначенню порядку використання міської території та укласти з ними у встановленому порядку відповідні договори;
- розробити та затвердити типовий договір про порядок використання міської території;
- затвердити зразки заяв (клопотань) та інших документів, передбачених Порядком;
- спільно з іншими виконавчими органами міської ради та відповідними підприємствами та організаціями провести необхідну роботу з формування інформаційного банку даних власників або користувачів нежитлових приміщень (вбудованих, прибудованих і т.і.) у житлових будниках та інформувати міську раду про проведену роботу до 1 грудня 2007 року.

4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію Харківської міської ради з питань містобудування, архітектури та земельних відносин та секретаря Харківської міської ради.

Міський голова М.М. Добкін

Додаток
до рішення 14 сесії Харківської міської ради 5 скликання
"Про затвердження Тимчасового порядку використання території міста
фізичними та юридичними особами, які є власниками або
користувачами нежитлових приміщень у житлових будинках"
від 04.07.2007р. №138/07

ТИМЧАСОВИЙ ПОРЯДОК
використання території міста фізичними та юридичними особами,
які є власниками або користувачами нежитлових приміщень
у житлових будинках

I.ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Тимчасовий порядок використання території міста фізичними та юридичними особами, які є власниками або користувачами нежитлових приміщень у житлових будинках (далі - Порядок) розроблено відповідно до законів України "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про основи містобудування", "Про планування і забудову території", "Про благоустрій населених пунктів", Цивільного, Господарського, Земельного кодексів України, інших нормативно-правових актів України.
1.2. Порядок застосовується до законодавчого врегулювання питання оформлення права на земельні ділянки фізичними та юридичними особами, які є власниками або користувачами нежитлових приміщень у житлових будниках та внесення плати за землю за використання таких земельних ділянок.
1.3. Фізичні або юридичні особи, які є власниками або користувачами нежитлових приміщень (вбудовані, прибудовані і т.і.) у житлових будниках, які відносяться до комунальної власності територіальної громади міста Харкова, використовуючи міську територію без оформлення права на землю, повинні укласти з міською радою відповідний договір, у порядку та на умовах, визначених цим Порядком.
Договір укладається з усіма фізичними та юридичними особами, які використовують зазначені вище нежитлові приміщення для будь-яких цілей, не пов'язаних з обслуговуванням будинку та прибудинкової території (об'єкти торгівлі та сфери послуг, громадського харчування, культурно-побутового обслуговування населення, здійснення інших видів підприємницької діяльності, неприбуткова діяльність тощо).
1.4. Положення пункту 1.3. цього Порядку застосовуються також до фізичних або юридичних осіб, які є власниками або користувачами нежитлових приміщень (вбудовані, прибудовані і т.і.) у житлових будинках житлово-будівельних кооперативів (ЖБК) або інших суб'єктів власності, у випадку, коли:
- право на земельну ділянку під житловим будинком не оформлене у встановленому земельним законодавством порядку;
- зазначені приміщення використовуються для цілей, не пов'язаних з обслуговуванням будинку та прибудинкової території.

II. ПРОЦЕДУРА ОФОРМЛЕННЯ ТА УКЛАДЕННЯ ДОГОВОРУ
ПРО ПОРЯДОК ВИКОРИСТАННЯ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІЇ

2.1. Особи, зазначені у пунктах 1.3., 1.4., 4.1 цього Порядку, укладають з Харківською міською радою договір про порядок використання міської території (далі - Договір).
2.2. Для укладення Договору фізична або юридична особа звертається до Департаменту містобудування, архітектури та земельних відносин із заявою (клопотанням) встановленої форми, до якої додаються документи, передбачені пунктами 2.3., 2.4. цього Порядку.
2.3. До заяви фізичної особи додаються:
- ксерокопія першої, другої сторінки паспорту та сторінки з реєстрацією фізичної особи;
- засвідчена у встановленому порядку копія довіреності (у разі подачі заяви представником фізичної особи);
- ксерокопія ідентифікаційного коду;
- копія свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця, якщо власник або користувач нежитлового приміщення є суб'єктом підприємницької діяльності;
- засвідчені у встановленому порядку копії документів , що підтверджують право власності або право користування приміщеннями (договори купівлі-продажу, дарування, міни, свідоцтва про право власності, договори найму (оренди) та інші), разом з доказами про реєстрацію права власності на нерухоме майно або договору найму (оренди) відповідно до закону;
- копія технічного паспорту на приміщення.
2.4. До клопотання юридичної особи додаються такі документи:
- засвідчена у встановленому порядку копія свідоцтва про державну реєстрацію та установчих документів юридичної особи;
- засвідчена печаткою юридичної особи копія довідки про включення до ЄДРПОУ;
- довіреність (у разі подачі заяви представником юридичної особи) або її копія, засвідчена у встановленому порядку;
- засвідчені у встановленому порядку копії документів, що підтверджують право власності або право користування приміщеннями (договори купівлі-продажу, дарування, міни, свідоцтва про право власності, договори найму (оренди) та інші), разом з доказами про реєстрацію права власності на нерухоме майно або договору найму (оренди) відповідно до закону;
- копія технічного паспорту на приміщення.
2.5. Відповідний підрозділ Департаменту містобудування, архітектури та земельних відносин (Управління земельних відносин, далі - Управління) за відсутності на момент подання заяви (клопотання) документів, передбачених цим Положенням, або подання заяви (клопотання) не уповноваженою особою готує відповідного листа заявнику та пропонує додатково надати до Департаменту необхідні документи.
У разі ненадання заявником документів протягом 30 календарних днів заява (клопотання) залишаються без розгляду, про що повідомляється заявник.
2.6. Технічна документація розробляється спеціалізованими підприємствами та організаціями (суб'єктами господарювання):
- які мають ліцензії (дозволи) на проведення відповідних робіт;
- які мають достатній досвід проектних та/або землевпорядних робіт;
-з якими Департамент у встановленому порядку уклав відповідний договір.
2.6.1. В договорі між Департаментом та відповідним суб'єктом господарювання має міститися пункт щодо обов'язку суб'єкта розробляти технічну документацію в строк не більший, ніж 10 днів з моменту її замовлення.
2.7. Технічна документація з визначення порядку використання міської території включає в себе:
- пояснювальну записку;
- схему розміщення об'єкту з використанням топогеодезичних матеріалів знімання місцевості (М 1:500) з прив'язкою місця розташування приміщення;
- акт обстеження приміщення;
- відомості про обчислення займаних площ;
- правовстановлюючі документи;
- копію технічного паспорту приміщення;
- розрахунок розміру плати за використання міської території, погоджений заявником;
- інші необхідні матеріали.
Вимоги до технічної документації та її примірний зразок (еталон) встановлюються Департаментом з урахуванням положень цього Порядку.
2.8. Технічна документація виготовляється за рахунок заявника (фізичної або юридичної особи) на підставі договору між заявником та суб'єктом господарювання, зазначеним у пункті 2.6. цього Порядку.
2.9. Виготовлена технічна документація подається заявником або його уповноваженим представником до Управління для її перевірки та затвердження уповноваженою посадовою особою Управління.
Технічна документація перевіряється та затверджується у строк не більший, ніж 10 днів з моменту надходження до Управління.
Затверджена технічна документація є підставою для підготовки договору про порядок використання міської території та його візування.
2.10. Договір про порядок використання міською територією крім звичайних умов, повинен містити обов'язково наступні умови:
- повну характеристику об'єкта відповідно до правовстановлюючих документів (вид, площа, адреса тощо);
- загальну площу ділянки, на якій розташовано житловий будинок;
- площу ділянки (частини міської території), на яку припадає приміщення;
- визначення розміру плати за використання міської території та порядку її внесення;
- права та обов'язки сторін за договором;
- відповідальність сторін за невиконання або неналежне виконання;
- строк дії договору, умови та порядок його пролонгації;
- умови та порядок припинення договору;
- відповідальність сторін.
2.11. Підготовлений та завізований проект договору подається на підпис міському голові лише після підписання договору заявником або його уповноваженим представником.
2.12. Підписаний міським головою договір передається до Управління, який здійснює його внутрішню реєстрацію та видає замовнику або його уповноваженому представнику.
2.13. Укладення договору про порядок використання міської території не звільняє осіб, зазначених у пунктах 1.3., 1.4., 1.3., 1.4., 4.1 цього Порядку, від прийняття у встановленому порядку участі в утриманні будинку та прибудинкової території, оплати комунальних послуг за встановленими тарифами.
2.14. У разі зміни власника або користувача приміщення Договір підлягає переоформленню на іншу особу без виготовлення технічної документації.
Новий власник або користувач протягом одного місяця з дня виникнення права власності (користування) приміщенням звертається із відповідною заявою (клопотанням) до Департаменту, до якої додаються всі документи, передбачені пунктами 2.3., 2.4 цього Порядку.
2.15. Якщо у випадках, передбачених пунктом 2.14., змінюється площа та /або функціональне призначення приміщення, що тягне за собою зміну розміру плати за використання міської території, оформлення договору здійснюється на загальних підставах з виготовленням нової технічної документації.

3. ПОРЯДОК ВИЗНАЧЕННЯ ПЛАТИ
ЗА ВИКОРИСТАННЯ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІЇ

3.1. Розмір плати за використання міської території визначається на рівні орендної плати за землю відповідно до Тимчасового положення про порядок визначення розмірів орендної плати при укладанні договорів оренди землі у м. Харкові, затвердженого рішенням 18 сесії Харківської міської ради 24 скликання від 24.12.2003 № 280/03 (із змінами) в залежності від:
- площі земельної ділянки (площа міської території), яка припадає на нежитлове приміщення;
- функціонального призначення (використання) приміщення;
- строку дії договору про порядок використання міської території.
При цьому площа земельної ділянки (площа міської території) дорівнює сумі площі горизонтальної проекції приміщення на місце розташування приміщення (приміщень) та прилеглої ділянки завширшки 1,5 метра за периметром горизонтальної проекції цього ж приміщення.
3.3. Розрахунок розміру плати за використання міської території здійснюється при виготовлені технічної документації та погоджується замовником або його уповноваженою особою.
3.4. Плата за використання міської території у повному обсязі зараховується до міського бюджету.

4. ЗАКЛЮЧНІ ПОЛОЖЕННЯ

4.1. Цей Порядок також застосовується до власників або користувачів нежитлових приміщень в інших об'єктах нерухомості, частини яких або приміщення в яких належать на праві власності або знаходяться у користуванні різних осіб, до законодавчого вирішення питання порядку оформлення права на земельну ділянку за землю у зазначених випадках та внесення плати за землю.
4.2. Примірні форми заяви (клопотання), технічного завдання, технічної документації, договору про порядок використання міської території, договору із спеціалізованою організацією та інших документів, передбачених цим Порядком, визначаються Департаментом.
4.3. Зміни і доповнення до цього Порядку вносяться у порядку, установленому для його прийняття.

Т.І. Овіннікова

В.В. Коваленко